AiA:s vitrinutställningar


 

Under tiden mars - juli 2012 visade AiA miniutställningar i glasvitriner på tre platser i skärgården: Kimito hälsocentral, Apoteket i Tövsala och Nagu hälsostation. Vitrinerna anskaffades med Leader-finansiering (EU) av Pargas stads investeringsprojekt Skördefest - torgbodar.

Efter att AiA-projektet tog slut i juli 2012 övergick vitrinerna i Pargas stads kulturväsendes ägo, för kulturbruk. Vitrinen i Nagu står fortfarande kvar på plats och bjuder hälsostationens besökare på konstupplevelser.

 

APOTEKET I TÖVSALA


Margit Hakanens Flickor visades i Tövsala apotek fram till slutet av juli 2012. Margit Hakanen är keramik- och glaskonstnär, och hennes arbeten kännetecknas av teknisk briljans, fantasifulla motiv och en spännande färgvärld. Margit utställning var samtidigt den sista vitrinutställningen i Tövsala.

 

Den 27 april anlände Leena Pylkkös två konstverk Hemsk jacka och Hon skulle nån gång kunna göra nåt åt sitt ansikte till apoteket. Arbetena kunde ses fram till början av maj. De är exempel på Leena humoristiska lerfigurer som tar fasta på tankar som rör sig i människors huvuden, men som kanske inte sammnfaller med det man säger rakt ut...Rannveig Steinthórsdóttirs arbete Groddlar och igelmar är vänner, även om livet är svårt gladde apotekskunderna i Tövsala Apotek 27.3 - 27.4.

Livet är svårt om du är en korsning mellan en groda och en spindel eller en igelkott och en orm. Groddlar kan inte klättra i spindelväv för de har grodfötter och igelmar kan inte krypa in i springor eftersom taggarna står upp. Därför har de ett eget hem i vitrinen i Tövsala Apotek.

Fotona är tagna av Pekka Pyykönen.

 

Pekka Pyykönen visade sin bronsskulptur Vikingar har landat i Tövsala 6 - 27.3.2012. På bilderna nedan tillsammans med Rannveig Steinthórsdóttir och apotekaren Sirkku Alaranta.

 

 

KIMITO HÄLSOCENTRAL

 

Pia Holm är textildesigner och illustratör. Hon jobbar bland annat med att designa tyger för Marimekko. I hälsocentralens vitrin har hon valt att visa verket Tröst, som du kan se fram till slutet av juli 2012.Under maj månad simmade glaskonstnären Sara Ilveskorpis Strömmingsstim i vitrinen.

 

Ansikten av taktegel och skalbaggar i metall fick man se i hälsocentralens aula fr.o.m. 29.3.2012. Veli-Pekka Lukka heter konstnären bakom arbetena. 

 

Helena Laakkonen ställde ut keramikskorna Prinsessan Törnrosas festsko,
Den lilla ödlans gömställe
och Dagge Daggmasks fritidsbostad under tiden 6.3 - 29.3.2012.

 

 

NAGU HÄLSOSTATION 

 

I december 2012 - januari 2013 ställer Svitlana Myrkonenko ut en skål i porslinslera i Nagu hälsostation. Svitlana Myrkonenko är bosatt i Pargas, och jobbar med keramik och silver.

 

 

Hur ser "Blommande granit" ut? Svaret på den frågan  fick du om du besökte hälsostationen i september 2012, då ett arbete av konsthantverkaren Katriina Lehtilä-Laines visades i vitrinen. Katriina Lehtilä-Laine är också känd för sina konstryor i papperssnöre. Stenvasen är tillverkad av granit från Pargas och blomman är gjord av finskt papperssnöre.
 

Glaskonstnären Jari-Matti Solin ställer ut en glasvas i vitrinen Nagu hälsostations vitrin under tiden juni - juli 2012.


 

Tre på stranden var maj månads konstverk i Nagu hälsostation. Anna Nyreen är konstnären bakom verket.


Kimmo Ylönen bjöd på skulpturen Valax Maria fr.o.m. 30.3.2012. Valax Maria är gjord av drivved och namnet kommer dels från platsen där träbiten hittades, och dels från skulpturens koppling till galjonsfigurer.

 

Sussi Henriksons keramikskulptur Röd klänning höll besökarna sällskap  7.3 - 30.3.2012.